Försäkringsbolag
Försäkringsbolag erbjuder skydd och ersättning vid skador och förluster av olika slag. I gengäld betalar du en premie, eller ett pris med andra ord. Många bolag har en bred samling försäkringar medan andra är mer specialiserade. Här kan du läsa allt om försäkringsbolag och få tips på hur du väljer rätt.
I Sverige har du många försäkringsbolag att välja mellan. Du är helt fri att välja vilket du vill oavsett vad du vill försäkra. Det gör att du kan jämföra försäkringsbolag och välja det som ger dig de bästa villkoren till det bästa priset.
Hur fungerar försäkringsbolag?
Grundidén med ett försäkringsbolag är enkel. Bolaget erbjuder ett skydd med ersättning och tar ut ett pris för detta. Du betalar priset, premien, oavsett om något händer eller inte. Premierna används för att betala ut ersättning i det fall en skada eller förlust uppstår. Tanken är naturligtvis att premierna sammanlagt ska täcka ersättningarna.
I grunden för varje försäkring finns ett avtal mellan dig och bolaget. Här finns detaljerna om vad som täcks, vilka krav du måste uppfylla för att få ersättning samt hur stor premien är.
Genom alla tider har bolag för försäkringar använt sig av statistik och data för att beräkna risker. Bolagen måste nämligen veta hur stor risken är för olika skador och förluster. Risken avgör premien och även om du ska kunna erbjudas försäkring över huvud taget.
Det finns över 200 försäkringsbolag i Sverige
Försäkringsbolag i Sverige
Sverige har, precis som alla andra länder, en bred samling försäkringsbolag. Det finns också ett antal utländska bolag som har filialer i Sverige. Det betyder ungefär att de kan erbjuda avtal på samma sätt som ett svenskt bolag.
Sammanlagt finns ett 50-tal bolag i Sverige med försäkringar av olika slag. En del har ett närmast heltäckande utbud medan andra är mer specialiserade. Bland de mest kända och största återfinns Länsförsäkringar, If, Folksam, Trygg Hansa och Skandia.
Det är storleken som avgör utbudet. Ju större bolag, desto fler försäkringar. Det beror på att ju större bolag, desto större möjlighet att hantera risk. Stora försäkringsbolag har helt enkelt större ekonomiska muskler.

Du har många försäkringsbolag att välja mellan - jämför, undersök och läs omdömen för att hitta rätt
Vanliga frågor om försäkringsbolag
Har alla försäkringsbolag alla typer av försäkringar?
Det finns inget bolag som har ett komplett utbud. Det finns dock stora aktörer som erbjuder det mesta. Grundregeln är att ju större bolag, desto större utbud.
Vilket försäkringsbolag är billigast / dyrast?
Den här frågan har inget enkelt svar. Vad som är en billig försäkring i dina ögon behöver inte vara det i någon annans ögon. Dessutom handlar allt i grunden om risk. För att hitta det billigaste försäkringsbolaget för dig bör du jämföra priser, men se alltid till att också jämföra villkor.
Kan jag ha flera försäkringsbolag?
Du kan ha hur många försäkringsbolag du vill. Kanske väljer du ett visst bolag för din hemförsäkring och ett annat för din bilförsäkring? Du kan även ha flera bolag för ett och samma objekt. Det klassiska exemplet är bilförsäkring kompletterat med assistans.
Vilka försäkringsbolag är störst i Sverige?
Det är fyra stycken bolag som sticker ut från mängden när det gäller storleken. Det handlar om Folksam, Trygg Hansa, If och Länsförsäkringar.
- Folksam är det största försäkringsbolaget i Sverige. Nästan en fjärdedel av alla försäkringar har Folksam som motpart. Folksam försäkrar både privatpersoner och företag och kan erbjuda kollektiva lösningar.
- Trygg Hansa är ett gammalt och anrikt försäkringsbolag med ett mycket brett erbjudande ör både företag och privatpersoner. Symbolen med livboj är kanske den mest kända för försäkringsbolag överlag.
- Länsförsäkringar är lite speciellt eftersom det egentligen består av 23 stycken bolag på regional nivå. Utbudet är i det närmaste komplett och bolaget har en marknadsandel som är strax under 20 procent.
- If har ett utbud med både vanliga och mindre vanliga försäkringar för både privatpersoner och företag. Här kan du teckna allt från bilförsäkring och hemförsäkring till hundförsäkring.
Vilket försäkringsbolag är bäst / sämst?
Det är inte helt enkelt att säga vilket försäkringsbolag som är bäst respektive sämst. Mycket beror på vem du frågar! Det finns samtidigt vissa källor som kan ge en fingervisning om kvaliteten hos ett visst bolag.
Svenskt Kvalitetsindex är ett företag som löpande gör mätningar av kundnöjdhet inom alla möjliga branscher, däribland försäkringsbranschen. Nedan ser du uppgifter från undersökningen för 2022.
Andra källor till uppgifter om kundnöjdhet är Konsumenternas Försäkringsbyrå och Trustpilot. Här är det viktigt att notera att sistnämnda är en källa där siffrorna kan vara ganska missvisande ibland. Det beror på att kundernas omdömen inte kvalitetsgranskas.
Bäst fordonsförsäkring för privatkunder
- Svedea
- Länsförsäkringar
- Folksam
Bäst sakförsäkring för privatkunder
- Dina Försäkringar
- Länsförsäkringar
- If
Bäst sakförsäkring för företag
- Dina Försäkringar
- Folksam
- Länsförsäkringar
Vill du klaga på ditt försäkringsbolag?
Självklart kan du, om du är kund, rikta klagomål mot ditt försäkringsbolag. Skulle du inte få den respons du vill för exempelvis en bilförsäkring har du också möjlighet att gå vidare med dina frågor.
Det första steget är naturligtvis att rikta klagomålen mot kundtjänst. En del bolag har också ett specifikt system för att ta emot klagomål via e-post, telefon och formulär. Genom ett sådant vet du att din fråga kommer rätt direkt. Ofta kan problem lösas i det här steget.
Om du inte är nöjd med bolagets svar eller eventuellt förslag på lösning är nästa steg att klaga skriftligen. Du skriver då ett brev och förklarar situationen. Här kan du med fördel bifoga dokumentation som kan vara viktig för ärendet.
I det fall du inte når någon lösning med försäkringsbolaget genom dessa steg finns möjlighet att gå till en oberoende part. Du kan till exempel kontakta ombudsmän specialiserade på försäkringar. Du kan också få rådgivning från Konsumenternas Försäkringsbyrå.
Byta försäkringsbolag – så gör du
Många tänker att det är krångligt att byta försäkringsbolag. Det behöver det inte vara. Det finns bara några saker som är viktiga att tänka på. Här är en lista på tre steg att följa för att byta försäkringsbolag på smidigast möjliga sätt.
Undersök och jämför andra bolag och deras villkor. Här är det viktigt att du verkligen läser villkoren noga för att se vad som gäller om du byter. Får du bättre skydd? Vilka krav gäller?
Ta reda på huvudförfallodagen. För sakförsäkringar (till exempel din bil) och en del andra försäkringar kan du bara byta bolag vid huvudförfallodagen.
Skicka in ansökan om ny försäkring. OBS! Gör detta innan du kontaktar ditt gamla bolag för att säga upp den gamla försäkringen. Om det skulle uppstå något problem, eller om du ångrar dig, har du alltid rätt att ångra tecknandet.
Det viktigaste i de här stegen är att du ser till att det inte uppstår ett försäkringsgap, det vill säga en tid då du inte har försäkring. Ett avbrott i skyddet kan medföra problem på flera sätt.
Jämföra försäkringsbolag – hur gör jag?
Det finns många sätt att jämföra bolag och deras tjänster. Allt handlar inte om pris, även om den här detaljen naturligtvis är viktig. Här är fem tips som du kan använda när du jämför.
Titta närmare på omdömen och recensioner: Kunden har alltid rätt och många nöjda kunder visar på kvalitet. Du kan med fördel börja med att läsa recensioner och titta på omdömen när du jämför.
Jämför villkor och skydd: Kvaliteten överlag är kanske mindre viktig om villkoren och skyddet inte passar dig. Framför allt kan du titta på vad som ingår som standard för en försäkring. Här kan det skilja sig en del mellan olika bolag.
Jämför premier: Priset är absolut en faktor och i dina jämförelser kan du med fördel ta in offerter och erbjudanden. Se bara till att ställa priset mot det skydd du får.
Se om du kan få rabatter: Många försäkringsbolag är frikostiga med rabatter om du samlar flera produkter i ett paket, installerar säkerhetsutrustning, är en bra förare, med mera.
Undersök kundtjänsten: Om något går fel vill du snabbt kunna få kontakt med kundservice. Du vill också att hanteringen av ett skadeärende går snabbt och att stegen i skaderegleringen är enkla att följa. Undersök gärna hur kundtjänsten fungerar när du jämför bolag.