Hem 9 Boendeförsäkringar

Boendeförsäkringar

En boendeförsäkring är nödvändig oavsett du bor i villa, radhus eller lägenhet. Det finns också boendeförsäkringar för fritidshus och bostadsrätt. Här kan du läsa mer om den här typen av försäkring, se hur du kan jämföra boendeförsäkringar och hitta en bra och billig försäkring som passar dina behov och din budget.

Senast uppdaterat: 2023-02-25 av redaktionen

Det finns ett antal olika boendeförsäkringar. Vilken du behöver teckna beror på hur du bor. Det finns till exempel ganska stora skillnader mellan en hemförsäkring och en villaförsäkring. Här kan du läsa mer om de olika alternativen så att du kan se vad du ska välja.

Hemförsäkring

Hemförsäkringen kan sägas vara ett paket av olika skydd och ersättningar för ditt hem och ditt liv generellt. I grunden har du ett skydd för dina saker. Du kan till exempel få ersättning om någon stjäl dina saker eller om de skadas eller förstörs.

I hemförsäkringen finns också skydd för kostnader för vård om du skulle bli sjuk eller skadad när du reser. Du har även rätt att få vissa kostnader betalda för advokat och du kan få ersättning om du blir överfallen. 

Grunderna i hemförsäkringen:

  • Du har ett skydd för ditt boende och dina saker (ditt lösöre)
  • Reseskydd, rättsskydd, ansvarsskydd och skydd vid överfall ingår
  • Hemförsäkringen är inte obligatorisk men i princip helt nödvändig

 

Bostadsrättsförsäkring

Bostadsrättsförsäkringen är en lite speciell typ av försäkring. Den är nämligen ingen direkt boendeförsäkring, utan har fokus på skador på bostadsrättsföreningen. Vanligtvis tecknar du enkelt till den här försäkringen till en hemförsäkring, som ett tillägg. OBS! Det finns också bostadsrättsföreningar som tecknar kollektiva bostadsrättsförsäkringar som gäller för alla som är medlemmar i föreningen.

Grunderna i bostadsrättsförsäkringen:

  • Kompletterar hemförsäkringen som ett slags tillägg
  • Ger skydd för skador på själva lägenheten/huset inklusive inredning av fast typ

 

bild för sidan om boendeförsäkringar

En boendeförsäkring ger dig ett brett skydd för inte bara dina saker utan även andra försäkringsmoment

Villaförsäkring

Villaförsäkringen är ett måste för dig som bor i villa, radhus eller parhus. Den tar nämligen sikte på själva huset tillsammans med tomten. Om ditt hus skadas på något sätt har du rätt till ersättning ur försäkringen.

Villaförsäkringen innehåller även ansvarsskydd samt rättsskydd. Dessa delar gäller dock bara i förhållande till villan eller tomten.

En villaförsäkring ska kompletteras med en hemförsäkring för att ge ett fullgott skydd. Vanligen kan du teckna båda typerna på samma gång och många försäkringsbolag erbjuder så kallade villahemförsäkringar.

Grunderna i villaförsäkringen:

  • Skydd för din byggnad och din tomt
  • Nödvändigt att komplettera med hemförsäkring
  • Många tillägg att köpa till

 

Fritidshusförsäkring

Fritidshusförsäkringen är en mer komplett försäkring som normalt inkluderar både skydd för bostadshus, tomt och lösöre tillsammans med rättsskydd och ansvarsskydd. 

Vad som inte ingår är moment som överfallsskydd, reseskydd och liknande. Om du bor mer eller mindre permanent i huset räcker det alltså inte med en fritidshusförsäkring, du behöver också en hemförsäkring (normalt villahemförsäkring).

Grunderna i fritidshusförsäkringen:

  • Täcker skador och förlust både på hus, tomt och saker

  • Kan behöva kompletteras med hemförsäkring

 

Villabyggnadsförsäkring

Villabyggnadsförsäkringen täcker bostadshuset och tomten, det vill säga skador på dessa. Den täcker inget annat än det rent fysiska. Den innehåller alltså inget som en vanlig hemförsäkring inkluderar.

En villabyggnadsförsäkring är ett alternativ om du till exempel genom facket har en kollektiv hemförsäkring. Om du inte har det behöver du en villahemförsäkring istället.

Grunderna i villabyggnadsförsäkringen:

  • Täcker bostadshus och tomt
  • Ger inget skydd för person eller din egendom

 

Studentförsäkring

En studentförsäkring är egentligen inte något annat än en hemförsäkring. Det som är speciellt är att den är skräddarsydd för studerande och det dessutom upp till en viss ålder. 

Delar som ingår inkluderar skydd för lösöre, reseskydd, ansvarsskydd, överfallsskydd, rättsskydd med mera. Inte sällan kan också en viss allrisk finnas med i paketet, så kallat flyttskydd likaså.

Grunderna i studentförsäkringen:

  • Fungerar som en hemförsäkring
  • Gäller för studerande upp till en viss ålder
  • Kan kompletteras med ett antal tillägg

 

Hyresrättsförsäkring

Hyresrättsförsäkringen är en variant av hemförsäkring som är speciellt anpassad för boende i lägenhet som hyrs ut av en hyresvärd. Den gäller normalt både boende i första och andra hand.

Det som alltid ingår är ersättning vid skada på egendom, reseskydd, rättsskydd och ansvarsskydd. Utöver det kan olika försäkringsbolag ha olika erbjudanden och regler. Ofta kan du till exempel teckna till drulle / allrisk.

Grunderna i hyresrättsförsäkringen:

  • En hemförsäkring för boende i första och andra hand

  • Många möjliga tillägg

 

Vanliga frågor om boendeförsäkringar

Måste man ha en försäkring för sitt boende?

Det är inte obligatoriskt att ha exempelvis en hemförsäkring. En hyresvärd kan till exempel inte tvinga en hyresgäst att ha en sådan. Dock är det oerhört viktigt att ha boendeförsäkring eftersom de ekonomiska skadorna kan bli mycket stora om en skada inträffar. Boendeförsäkringar innehåller också fler moment, till exempel rättsskydd och reseskydd, vilket ger en ökad trygghet i vardagen.

Vad är dubbel boendeförsäkring?

Om du ska köpa och sälja bostad kan du ha möjlighet att teckna en så kallad dubbelt-boende-försäkring. Många mäklare kan ordna med en sådan, många försäkringar likaså. Det här är dock ingen försäkring i vanlig mening. Istället handlar det om att försäkringen täcker kostnader för boende i den ”gamla” bostaden fram till försäljningen.

Vilka försäkringsbolag har boendeförsäkringar?

De flesta av de större bolagen kan erbjuda en lång rad av försäkringar för boende, till exempel hemförsäkring och villaförsäkring. Några exempel är Länsförsäkringar, Trygg Hansa, Swedbank och Dina försäkringar.

Boendeförsäkring – sammanfattning

Du måste i princip ha en boendeförsäkring, oavsett var du bor och hur du bor. Med den här lilla guiden hoppas vi att du har fått en överblick av vilka varianter som finns och vilken som passar bäst in på din livssituation. Se till att du jämför noga och förstår vad som ingår i olika erbjudanden innan du tecknar ett avtal.