Hem 9 Båtförsäkring

Båtförsäkring

Båtförsäkring är ett måste om du har en lite större båt. För en lite mindre båt kan det räcka med din hemförsäkring med eventuellt tillägg. Att ha försäkring är viktigt eftersom skadorna på sjön kan bli omfattande. Här kan du läsa mer om hur försäkringen fungerar och hur du gör för att jämföra och hitta billig båtförsäkring.

Senast uppdaterat: 2023-02-25 av redaktionen

Med en båtförsäkring får du ersättning vid skada på båten både på land och på sjön. Du får också ersättning för brand och stöld. Den kanske viktigaste delen i försäkringen är dock det så kallade ansvarsskyddet. Det täcker krav på skadestånd som andra kan rikta mot dig om du är vållande till olycka.

5 snabba fakta

 • IInnehåller ansvarsskydd
 • IOmfattar så kallad sjöskada
 • IMånga tillägg att teckna
 • IViktigt med aktsamhet
 • IOmfattar transport- och uppläggningsskada
Bild på båtar för sida om båtförsäkring

Den viktigaste delen i båtförsäkringen är ansvarsskyddet som täcker skadestånd vid olycka

Hur fungerar båtförsäkringen? 

Båtförsäkringen innehåller i stort sett samma moment som andra fordonsförsäkringar förutom att den inte innehåller någon traditionell trafikförsäkring. Olika bolag har olika erbjudanden och villkor, men överlag innehåller de flesta erbjudanden de följande delarna:

 • Sjöskada
 • Brand
 • Stöld
 • Skada på land (transport och uppläggning)
 • Skadegörelse
 • Ansvarsskydd och rättsskydd

Du kan sedan ofta teckna till moment som allrisk, ökat värde på lösöre, assistans, olycksfall, elektronikskada, maskinskada samt stillestånd. En del av dessa delar ingår ofta i paket. Skada på maskin och/eller elektronik är ett tillägg som kan liknas vid vagnskada för bil.

 

Ersättning vid sjöskada

Sjöskada är samlingsbegreppet för alla skador som kan uppstå på din båt, både på land och i vattnet. Du kan räkna med att du kan få ersättning för strandning, grundstötning, kollisioner med mera, samt skador vid transport, vid uppställning, vid sjösättning och vid lyft.

 

Brand, stöld och skadegörelse

I båtförsäkringen ingår normalt alltid ersättning för stöld och skadegörelse, till exempel om din båt eller tillbehör till din helt enkelt blir stulna eller utsätts för sabotage eller åverkan.

Även brand ingår i försäkringen för båt. Det spelar vanligtvis ingen roll hur eller var branden uppstår. Du har rätt till ersättning ur försäkringen.

 

Ansvarsskydd

På sjön finns inget så kallat strikt ansvar såsom det gör i vägtrafik. Om det sker en olycka är det istället vanliga skadeståndsregler som gäller. Det innebär att du kan få stora skadeståndsanspråk mot dig om du orsakar en olycka eller liknande.

Ansvarsskydd ingår i alla båtförsäkringar. Det är viktigt att det gör det eftersom skadeståndsanspråk kan bli höga vid skada på både annan person, annan båt eller exempelvis en byggnad.

Rättsskydd ska också ingå i en båtförsäkring. Det här skyddet kan vara bra på flera sätt, inte minst om du behöver betala kostnader för advokater.

 

Maskin och elektronik

Alla försäkringsbolag erbjuder dig att teckna till en försäkring för maskinskada och elektronikskada. Med det här tillägget får du ersättning om skada uppstår på motor, instrument, instrument för navigering med mera. Förslitningsskador ersätts dock inte, skadan måste vara oförutsedd. Normalt kan du räkna med att försäkringen gäller i upp till 15 år.

 

Självrisker

Liksom för alla andra försäkringar finns också för båtförsäkringar självrisker av olika slag. Det är de belopp du får betala själv när något sker, till exempel en olycka. Hos många försäkringsbolag har du möjlighet att välja självrisker och därigenom anpassa din kostnad. Här är exempel på snittsiffror för självrisker för båtförsäkringar.

Moment Självrisk
Sjöskada Från 5000 kr
Brand 2000 – 20 000 kr
Stöld 2000 – 20 000 kr
Rättsskydd 20%

Vanliga frågor om båtförsäkring

Vilka försäkringsbolag har båtförsäkringar?

Det är inte alla försäkringsbolag som erbjuder båtförsäkringar, men du har många alternativ. Några alternativ att titta på är Trygg Hansa, Svedea, Länsförsäkringar och Folksam. Utnyttja möjligheten att jämföra och ställa bolagen mot varandra för att få det bästa möjliga erbjudandet.

Vad är lösöre på båten?

Lösöre på din båt är allt som inte sitter fast permanent på eller i din båt. Det finns en enkel grundregel: om du kan lyfta på något är det lösöre. Det är så försäkringsbolagen brukar se på saken.

Kan man få lägre självrisk?

Du har flera möjligheter att minska självrisken. Framför allt handlar det om åtgärder för att förhindra stöld. Du kan till exempel installera startspärr på din båt eller se till att din motor förvaras säkert och inlåst.

Behövs försäkring för båttrailern?

Du kan teckna till försäkring för båttrailer till din försäkring för din båt. Det handlar då om skydd och ersättning vid stöld, brand med mera.

Gäller båtförsäkring privat uthyrning?

Som utgångspunkt ingår privat uthyrning inte i en båtförsäkring. Hos många bolag kan du emellertid teckna ett tillägg som täcker uthyrning. 

Ingår segel i en båtförsäkring?

Grundregeln är att skada på segel täcks av försäkringen. Det finns dock skillnader mellan bolag. En del bolag betalar ut ersättning endast om det också uppstår skada på riggen. Andra betalar ersättning vid höga vindstyrkor.

Tillägg till båtförsäkring

Det finns många tillägg att addera till en försäkring för en båt. Det handlar om allt från extra värde på lösöre till semesteravbrott. Naturligtvis finns skillnader mellan olika bolag när det gäller vilka tillägg som erbjuds och hur de är konstruerade. Här är en lista på alternativ:

 • Allrisk / drulle
 • Olycksfall
 • Semesteravbrott
 • Privat uthyrning
 • Assistans
 • Extra värde lösöre

Undersök vilka möjligheter som finns och fundera kring vilka behov du har. På så sätt kan du välja en försäkringslösning som passar dig och din båt optimalt.

Hemförsäkring och båt

Den viktigaste delen i en båtförsäkring är ansvarsskyddet. Om du inte har något sådant kan en olycka bli en mycket dyr affär. I försäkringen ingår ansvarsskydd till åtskilliga miljoner kronor. Det finns dock också en möjlighet att teckna ett så kallat småbåtstillägg till hemförsäkringen.

Det här småbåtstillägget innehåller ett ansvarsskydd som täcker mindre belopp i skadeståndsanspråk. En grundförutsättning är att din båt inte är längre än cirka 5–6 meter (reglerna skiljer sig något mellan olika bolag). En del bolag kan också sätta maxgränser för prestandan hos eventuella motorer.

 

Hur mycket kostar båtförsäkring?

Vad kostar det att försäkra en båt i Sverige idag? Det är många parametrar som styr vad en båtförsäkring kostar. Din båt är självklart i fokus och till det kommer dina val när det gäller skyddet. 

Mellan tummen och pekfingret kostar en båtförsäkring upp emot 5000 kr per år. Det är då en normalstor motor- eller segelbåt det handlar om. 

Några av de viktigaste parametrarna är båtens typ, värdet idag, åldern på båt och eventuell motor och motorns prestanda i hästkrafter. Försäkringsbolagen är också mycket intresserade av åtgärder för att förhindra stöld, till exempel med spårare och med fysiska stöldskydd. Ju fler åtgärder, desto lägre kan din premie bli.

 

Jämför för att hitta billiga båtförsäkringar

Som du ser är det, i de allra flesta fall, nödvändigt med en båtförsäkring. Det betyder inte att du ska välja första bästa alternativ som du hittar. Du bör istället både jämföra och läsa villkor och undersöka priser.

Det första du bör göra är att fundera på vad din båtförsäkring ska innehålla. Klarar du dig med ett grundläggande skydd? Behöver du teckna en del tillägg precis som du kan göra för andra fordonsförsäkringar? När det är gjort kan du undersöka vilka alternativ du har och vilka priser du kan räkna med. Jämför för att hitta billiga båtförsäkringar.